startside
om Senja
info om Senjakommunene
kommunikasjon


 
 

Senja ligger langstrakt og høgreist mot havet, med djupe fjorder inn mot aust og sør, med lange odder og nes som armer mot vest og nord. Stuper i bratte flåg og næringer til et ocean uten ende. For hav har ikke ende så lenge jorda er rund. Slik åpner forfatteren og Senjakjenneren Hans Kristian Eriksen sin artikkel Senja -  den mangfoldige øya i  DNT’s årbok for 1990

Det handler om norges nest største øy, nesten like stor som Vestfold fylke, avgrenset av Malangen i nord og Andfjorden i sør. Mellom Senja og fastlandet ligger Gisundet og brua, porten til eventyrøya. For ei eventyrøy er det, full av kontraster, frodig og rolig inn mot leia, fjellrik og dramatisk med dype fjorder på yttersida.  

Her er Senja Turlag sitt rike. For to år siden fikk vi endelig realisert vår drøm om ei Turlagshytte. Under stor festivitas ble hytta åpnet på forsommeren med bidragsyter Thon til stede. Etter mange års leting, søknader og skuffelser fikk vi kjøpe ei hytte ytterst i Svanelvdalen. Hytta ligger fint til, midt på øya og nesten midt i turløypa. Den er lett tilgjengelig, ligger ikke mange meterne fra veien (Finnsnes til Gryllefjord, om lag 35 km fra Finnsnes) og er et glimrende utgangspunkt for turer i området.

 

Skal du besøke Senjabu sommertid og kommer nordfra er det en god ide å ta ferga fra Brentsholmen nord på Kvaløya. Du kommer da til Botnhamn, helt nord på øya og kan starte turen med en avstikker til Astridtind. Etter et par timers tur er du oppe, det er fint å gå, stigning i begynnelsen og deretter slakt oppover Kvannaksla. Skal du helt til topps er det en smule bratt og luftig på slutten før du når toppen på 742 meter, men utsikten er flott. I nord ser du Kvaløya med Sommerøya og Håja. I sør ser du ned i Baltsfjorden og to av Senjas høgste fjell Kjeipen og Breitind (985 moh).

 

Skal du gå turløypa vår, som går Senja på langs, til hytta, må du kjøre noen kilometer forbi Gibostad og ta av til Lysvatnet. Ved kraftstasjonen like over brua over vatnet ligger løypas nordligste endepunkt. Etter en passelig dagsmars gjennom Heggedalen krysser løypa veien i Straumsbotn. Slik løypa ligger nå må du følge veien et par kilometer mot Finnsnes før du når hytta. Hytta ligger i nærheten av Store Svanvatn, et populært hytteområde for Skalandsfolk. Vest for hytta ligger Daudmannsvatnet, et fint mål for en liten dagstur. En lengre tur er å gå tilbake til der løypa krysset vegen, gå noen hundre meter nord igjen og ta til venstre opp på Raudaksla. Følger du aksla kommer Djupvatnet og et stykke unna i nord kneiser Istindan, Senjas fjerde høgste fjell (957 moh).I nord ser du det nest høgste Stormoa (973 moh).

 

Vinterstid er det flott skiterreng både rundt hytta og i Svanelvdalen noen kilometer lengre sør. Men tilbake til sommeren. Hytta er et fint utgangspunkt for å besøke Senjatrollet eller Hamn der Nikkelverket var i drift  i siste halvdel av 1800-tallet. Der går det en sti opp til Storvatnet og demninga. Hamn var visstnok det første (eller andre) stedet i verden med elektrisk kraft. Fortsetter du opp Sukkertoppen blir du belønnet med en fantastisk utsikt over Bergsfjorden med alle øyene, Skaland og storhavet. Dagen etter åpningen av Senjabu arrangerte vi en tur dit for Thon og gjestene fra Troms Turlag.

 

Ønsker du å fortsette å gå resten av løypa vår kan du fortsette sørover. Løypa stiger fra Straumsbotn med flott utsikt og fortsetter mot vest opp Tromdalen før den svinger mot sør før Ostervatnet, går gjennom Leirdalen forbi Langdalsvatnet til løypa igjen krysser vegen ved Kaperdalstunnellen. Herfra fortsetter løypa over Istind, som er løypas høgste punkt på 851 moh, til Åndervatnet i Ånderdalen nasjonalpark. Turen fra Senjabu til Åndervatnet er lang så det er nok lurt å ta den i to etapper. Dette er den tyngste etappen, men du blir belønnet med en storslagen utsikt fra Istind. I vest ser du Sifjorden, Torskefjorden, det karakteristiske fjellet Kvænan (Senjas tredje høgste) og øyene Holmenvær og Ørja. Mot nord ser du fjellene på yttersia, helt i nord skimter du Breitind. I sør ser du Tranøya og fastlandet. Turen fortsetter til Kapervatnet før du når Åndervatnet. Der kan du overnatte i gammen som ligger ved sørenden av vatnet. Her kan du avslutte og følge en merket løype ned til Tranøybotn.

 

Fortsetter du videre går siste etappe over Blåfjellet, forbi Selfjordvatnet til Lutvatnet og videre til Bunkevatnet, der  Olaheimen er endepunkt for løypa. Har du mer tid kan du avslutte turen med en avstikker helt sør på øya. Et stykke forbi Skrolsvik går en sti opp til  Sjursviktinden. Der kan du sette fra deg sekken og nyte utsikten over Andfjorden med Meløyvær, Bjarkøy, Grytøya og lengst ute Andøya.

 

Tilslutt. ”Senja på langs-løypa” er om lag 8 mil. Om du er vant til å gå i Indre Troms vil du nok finne turen krevende. Det går en del opp og ned, men så er til gjengjeld utsikten og variasjonene fantastisk og verdt slitet. God tur på øya vår

 

  logo